Grūtniecība un tīklene

Vispārējā veselībaŽanna Artiņa, jūlijs 7, 2011 21:29 | 2,614 skatījumi | Drukāt rakstu

Sievietes organismā grūtniecības laikā notiek daudzas pārmaiņas. Tiek ietekmēta katra lielākā orgānu sistēma ķermenī, ieskaitot acis. Biežāk sastopamās izmaiņas var skart acu spiedienu, radzeni un redzi kopumā, kā arī tīkleni. Būtu labi šīs lietas akcentēt, apmeklējot arī optometristu, nepieciešamības gadījumā nozīmēt sertificēta oftalmologa un tīklenes speciālista acu pārbaudi.

Tīklenes stāvokļi grūtniecības laikā tiek dalīti divās kategorijās:

  • iepriekš bijušās izmaiņas, kas grūtniecības laikā var pasliktināties;
  • patoloģiskas izmaiņas, ko izraisa tieši grūtniecība.

Iepriekš eksistējošas problēmas

Diabētiska retinopātija (cukura diabēta izraisītas izmaiņas acīs)

Grūtniecība ietekmē diabētiskās retinopātijas dabisku gaitu. Diabētiska retinopātija var progresēt grūtniecības laikā. Pēcdzemdību uzlabošanās, kas atsevišķos gadījumos ir iespējama, faktiski ir ļoti grūti prognozējama. Ja diabētiskā retinopātija ir smagākā pakāpē, tad vislabākā profilakse ir iepriekšēja tīklenes lāzerkoagulācija jau grūtniecības plānošanas laikā. Pirms grūtniecības precīzi jānosaka tīklenes bojājuma pakāpe riska ierobežošanai. No tā ir atkarīgs, cik bieži būs jāapmeklē speciālists. Galvenais ir jāatceras -- jo sliktāks stāvoklis tīklenē pirms grūtniecības, jo sliktāka ir prognoze grūtniecības laikā.

Gestācijas diabēts – diabēts, kas attīstās grūtniecības laikā, neasociējas ar diabētiskas retinopātijas attīstību.

Tuvredzība

Grūtniecības laikā var pastiprināties tuvredzība (iemesli nav zināmi). Apmēram 2 mēnešus pēc dzemdībām nepieciešama kontrole pie acu ārsta, redze atgriežas iepriekšējā līmenī. Grūtniecības laikā var mainīties acs refrakcija (redze tuvumā un tālumā), kā arī var būt pastiprināta sausuma sajūta acīs.

Dzemdību laikā nav rekomendētas kontaktlēcas, jo tās var radīt diskomforta sajūtu un traucēt. Tuvredzība palielina tīklenes atslāņošanās risku. Pacientēm ar tuvredzību, kurām anamnēzē ir tīklenes plīsumi ar vai bez atslāņošanās, tīklenes perifērijas distrofijas, ieteicams apmeklēt oftalmologu, lai izslēgtu augsta riska stāvokli tīklenē. Ieteicama arī lāzeroftalmologa konsultācija. Dabiskas dzemdības pie tuvredzības ir atļautas.

Hroniski acs iekaisumi

Imūnās sistēmas novājināšanās grūtniecības laikā var izraisīt esošās hroniskās saslimšanas paasinājumu (piemēram, acu toksoplazmoze). Acīs esošo hronisko iekaisumu perēkļu reaktivācija nav bīstama auglim.

Patoloģiskās izmaiņas tīklenē grūtniecības laikā

Centrāla seroza hotioretinopātija (tūska tīklenes centrālajā daļā)

Raksturojas ar lokalizētu šķidruma uzkrāšanos tīklenes centrā. Tiek novērotas redzes un krāsu izmaiņas, līniju kropļošanās, tumšs plankums redzes lauka centrālajā daļā.

Birkas: ,

  • Dalies Facebook

2 Komentāri

    Tavs komentārs par rakstu